I Storbritannien har sygehusenes kantiner og kiosker været under kraftig kritik i en del år med hensyn til deres udbud af snacks, fødevarer og drikkevarer. På trods af det, er forholdene ikke blevet bedre.
Det er bl.a. den karismatiske hjertespecialist Aseem Malhotra, som har stået i spidsen for kampagner for bedre kostvalg på sygehusene, men han må i dag konstatere, at det kun går for langsomt med en forbedring.
Han siger bl.a. ”Vi bør være meget mere konsekvente set i lyset af fedmeepidemien. Sygehuse bør stå som det gode eksempel, og vi skal helt forbyde salget af junkfood på sygehusene. Hvis folk vil købe disse ting, er det i orden, men de kan gå ud og hente det selv, og sygehuse bør ikke sælge det. De bør sælge anstændig og sund mad."
Allerede i 2013 skrev Malhotra en artikel i British Medical Journal, der opfordrede til et stop for salg af junkfood på sygehusene. Dette tog sit udspring i det faktum, at 50-60% af lægerne og sygeplejerskerne var overvægtige, og i at disse midt i en fedmeepidemi burde være gode rollemodeller. Malhotra fik massiv opbakning fra BMA-British Medical Association (den britiske lægefaglige organisation), men nu 6 år senere viser en spritny undersøgelse, at 75% af de indkøbte fødevarer på sygehusene er ultraforarbejdede kunstige produkter.
Malhotra’s pointe er, at vi skal stoppe med at sælge sygdom på sygehusene. Det er det vigtigste sted at starte.
Hvordan ser det egentlig ud på sygehusene i Danmark? Tag et foto og send det til mig. Jeg håber, det er mere opløftende end i Storbritannien.
Læs artiklen her: