Mener han det mon stadig, efter at have læst disse faktuelle data?

Det var midt i en radiodebat på P4 for et år siden om sukker og industriens ansvar for danskernes sundhed, at en af mine meddebattører udbrød, at ”sukker er noget af det mest naturlige, vi har”. Desværre lod journalisten udtalelsen hænge uimodsagt, men her kommer så en kedelig men faktuel oplistning af, at sukker absolut ikke er naturlig. Den kan du så hive frem, når nogen påstår, at vi altid har spist sukker.

•       Honning:

  • •       Sukker fandtes oprindeligt kun naturligt i sin rene form som honning
  • •       Vores forfædre spiste det sjældent
  • •       Det var sværttilgængeligt og sæsonafhængigt
  •  

•       Sukkerrør:

  • •       Sukkergræs fra Stillehavsøerne ca. 15.000 år siden
  • •       Langvarig forædlingsperiode i Asien, Mellemøsten, Middelhavslandene, Vestindiske Øer
  • •       Fra 1100 og indtil 1800 industrialiseres sukkerproduktion, ret begrænset adgang til sukker fra bl.a. Vestindiske Øer
  •  

•       Sukkerroer:

  • •       Udvikles og forædles 1800-1850
  •  

•       Danmark:

  • •       I 1700-tallet er sukker forbeholdt velhavere + som medicin
  • •       I begyndelsen af 1800-tallet spises ca. 4 kg sukker/pers/år
  • •       I 1890 spises ca. 18 kg/pers/år
  • •       Nu spises over 40 kg/pers/år = ca. 55 sukkerknalder/pers/dag i gennemsnit
  •  

•       Frugt:

  • •       De fleste frugtarter er i dag forædlet, så de er unaturligt søde og mere sukkerfyldte end deres oprindelige frugtart.
  •  

Det er rigtig svært at være forbruger i dag, hvis man vil undgå sukker i sine fødevarer. I en amerikansk undersøgelse fra 2016 kunne man konstatere, at 68% af de forarbejdede fødevarer på supermarkedernes hylder, havde tilsat sukker. Og det var ikke bare de produkter, hvor man forventer tilsat sukker som f.eks. i kager og kiks. Der var også tilsat sukker i både kødprodukter, grøntsagsprodukter og økologiske varer.

At navigere i det sukkermættede indkøbsmiljø er en enorm udfordring for forbrugerne. Mange skænker det ikke en tanke, men indtager formentlig mere sukker i løbet af dagen, end hvad godt er. I dag kræver det viden og tålmodighed, at undgå sukker.

Vil du ændre dit sukkerliv for altid, så kom til Silkeborg på torsdag:

se mere her https://www.facebook.com/events/286887208572436/

eller her https://www.mariesmadmission.dk/viden-om/aktuelle-foredrag

Indlæser Samtale