I løbet af 150 år har vi danskere ti-doblet vores forbrug af tilsat sukker.

I dag spiser vi i gennemsnit 40 kg tilsat sukker om året pr. dansker, hvilket svarer til 55 sukkerknalder om dagen i gennemsnit. Ja, det giver afhængighed. Ja, det er usundt. Ja, det smager godt. Nej, det er ikke nødvendigt for overlevelse, når du ikke længere får modermælk.

Jeg har fået lov til at citere et interessant opslag fra Annette Lando, tidligere admin. i FB-gruppen Diabetes og LowCarb/Keto:

”Den amerikanske professor i psykologi og neurovidenskab, Kent Berridge, er forsker i afhængighed, og han har været med til at finde de såkaldte "hedonistiske hotspots" i hjernen, som koordinerer det at kunne lide og nyde forskellige ting. Disse hotspots kan blive kidnappet af stoffer, alkohol, sex, hash og ------ sukker.

Vi er født med at kunne lide smagen af sukker. Ved langvarig brug af raffineret sukker bliver dopaminsystemet hyper påvirkeligt og sukker-cues tiltrækker opmærksomheden meget intenst. Derfor er det nærmest uhyggeligt svært for sukkerafhængige at blive sukkerfri, og derfor kan sukkertrang fortsætte i årevis, selv efter man for længst er stoppet med at spise sukker.

Det er også Kent Berridge, der tilskrives dette vidunderlige citat:

" I used to think my brain was the most wonderful organ in my body, until I realized who was telling me this!" (Jeg plejede at synes, at min hjerne var det mest vidunderlige organ i min krop, indtil det gik op for mig, hvem det var, der fortalte mig dette!)”

Det kan være utrolig sundt at reflektere over, hvem der styrer dine valg. I dine overvejelser bør du huske at tage indkøbsmiljøet og reklameindustrien med. Når du har nået en konklusion, er du klædt godt på til at handle konstruktivt og tage en beslutning, og så er vejen lagt til mere velbefindende, sundhed og ikke mindst frihed.

Hvorfor sukkerglæden og -trangen er nødvendig for en nyfødt, kan du læse om i min artikel i Helsemagasinet Naturli.

https://www.naturli.dk/artikel/vi-er-foedt-til-at-elske-sukker-nu-slaar-det-os-langsomt-ihjel/

Link til FB-gruppen Diabetes og LowCarb/Keto: https://www.facebook.com/groups/Dlcogketo

 

Indlæser Samtale