Jeg deltog i går i en direkte debat på DR1 med flere kendte sundhedsfolk og meningsdannere.

Der var en del input om det psykologiske aspekt i forbruget af sukker og andre afhængighedsskabende produkter. Afhængighed skyldes udskillelse af glædeshormonet dopamin, som vi som menneske ofte stræber efter.

Forklaringen på koblingen mellem glæde, kærlighed, hygge og sødt ligger helt tilbage fra dengang, du lå i din mors hyggelige, trygge favn og suttede mælk fra hendes bryst. Brystmælk er meget sødt, netop for at stimulere baby til at ville sutte og tage næring til sig. Når du næsten kun kan hygge, samtidig med at du spiser noget sødt, så er det fordi, du har en vedligeholdt hukommelse for koblingen mellem den glæde, kærlighed, hygge og sødme. Og den hukommelse er utrolig svær at bekæmpe, især hvis du er stresset eller ked af det. Det giver dig indvendige krammere, tryghed, glæde og trøst, og derfor elsker du søde sager.

Rent fysiologisk udløser f.eks. broccoli ikke glædeshormonet dopamin, hvilket dermed ikke gør broccoli afhængighedsskabende. Men en af debattørerne mente, at man kan blive afhængig af alt, og at regulere eller forbyde noget blot vil gøre det mere interessant. Debattøren ville have endnu større legalisering på f.eks. cannabis, måske også andre stoffer og alkohol, lovliggøre alt og sætte folk fri. Det fremtidsscenarie betragter jeg som et komplet uansvarligt anarki, som giver producenter af hvad som helst uindskrænket magt til at forføre folk til at anskaffe hvad som helst. Frit valg på alle hylder, folket får sin ”narko”, og producenterne får evige kunder i butikken. Dét er da pushervirksomhed i højeste potens!!!

Hvis du ikke fik hørt debatprogrammet, kan du høre det her:

http://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2017-10-17

Indlæser Samtale