Sukkerindustrien er trængt.

Den tyske sukkergigant Nordzucker, forventer et underskud på over 300 millioner kroner i 2018, og derfor er der lagt op til umiddelbare besparelser på omkring 150 millioner. Dette vil formentlig også smitte af på Nordic Sugar/Dansukker, som er ejet af den tyske sukkergigant.

I følge Nordzuckers administrerende direktør skyldes underskuddet, at statsstøtte i store dyrkerlande verden rundt fører til ulige konkurrencevilkår for det europæiske marked, og at forbud mod plantebeskyttelsesmidler i Europa fører til højere sukkerroe-omkostninger. Han lægger derfor op til, at Nordzucker blandt andet vil etablere sig med sukkerrørsproduktion udenfor Europa f.eks. ved at satse på storproduktion i Australien.

Det er aldrig positivt, at virksomheder skal gennemføre sparerunder, for der er arbejdspladser, lønmodtagere og familier, som kommer til at mærke konsekvenserne. Men jeg kan undre mig over, at så stor en industri ikke har kigget i krystalkuglen og set, at sukker i fremtiden nok ikke er den råstof, man skal satse sine penge på – eller vender de desperat det blinde øje til?

Nok er sukker en råvare, som kan bruges i utallige processer i fødevareindustrien, men sukker er også en råvare, der i verdensbefolkningen er ved at få et berettiget negativt image som følge af dets afhængighedsskabende og sygdomsfremkaldende egenskaber. Der vil i fremtiden med stor sandsynlighed ske et dramatisk fald i forbruget af sukker, af den simple grund at befolkningen forbruger mindre sukker og foretrækker fødevareprodukter uden tilsat sukker.

Sukkergiganterne bør få skyklapperne af og indse, at sukker ikke længere er en råvare, man kan basere sin økonomiske eller helbredsmæssige fremtid på – hverken som ansvarlig producent eller privatperson.

 

Kilder: Nyhedsbrevet Fødevaredebat,

https://www.food-supply.dk/article/view/638545/sukkerfabrikker_skal_gennem_kaempestor_sparerunde og

https://folketidende.dk/Erhverv/Sukker-koncernen-goer-klar-til-massiv-sparerunde/artikel/494718

Indlæser Samtale