Kostråd 6: Spis mindre mættet
fedt.
”Hør mere om mættet fedt og andre
fedtstoffer på næste mandag” lovede jeg for en uge siden. Det kommer så i dag,
og jeg har ventet længe på det, så den bliver lidt længere end vanligt. Præcis
dette officielle kostråd rammer fuldstændig ved siden af, hvad der er sundt for
os mennesker.
Kostrådet
fortæller, at ”for meget mættet fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme”.
Det råd er baseret på næsten 50 år gamle formodninger, som aldrig er blevet
bevist. Det er tankevækkende, at den store fedme- og sygdomsepidemi netop begyndte
sin himmelflugt umiddelbart efter indførelsen af dette kostråd og starten på
den store fedtforskrækkelse i hele den vestlige verden.
Læger og forskere i hele verden
er ved at forstå, at fedt er nødvendigt for vores krop og helbred, og at det
skal være i større mængder, end vi er blevet anbefalet igennem det seneste
halve århundrede. Flere og flere spritnye undersøgelser viser, at fedt formindsker
risikoen for kredsløbssygdomme, diabetes, fedme mv. Ja, selv demens kan forebygges
gennem et større indtag af fedtstoffer som f.eks. kokosolie. Og rent logisk har
vi igennem hele menneskets udvikling indtil for nylig levet af masser af fedt
og især af mættet fedt. Hvis fedt skulle have været usundt for os for 250.000
år siden, ville vi ikke have levet mere end ganske få generationer, før vi var
uddøde igen.
Kostrådet anbefaler margarine og
blandingsprodukter som alternativ til naturlige fedtstoffer, hvilket i mit
perspektiv er som at anbefale junkfood. Margarine er hårdt raffinerede kunstige
fedtstoffer, som vores krop formentlig må opleve som artsfremmede. Dette gælder
også for de tynde olier, fabrikkerne kan fremstille af frø og små kerner. Naturen
laver ikke dårlige og unaturlige fedtstoffer – men det gør fabrikkerne.
Nøglehulsmærket er efter min mening
utrolig formynderisk og koblet op på industriens ønsker. For at gøre
forbrugerens valg lettere i en travl hverdag, har man opfundet et mærke, der
skal give forbrugeren nogle fødevarer med lavt indhold af fedt, salt og sukker
samt et højt indhold af fiber/fuldkorn. Mærket samler 4 fejlagtige råd i ét
mærke, hvilket samtidig forhindrer forbrugeren i selv at vælge sin egen
fordeling af indholdet. Der står også ”Nøglehulsmærkningen
er en dynamisk ordning, og det er en vigtig målsætning, at kriterierne
fastsættes, så de stimulerer til produktudvikling”. Det betyder, at mærkningen
kan ændre sig ift. hvilke produkter industrien vil udvikle. Er mærket lavet for
forbrugeren eller for industrien?
Anbefalingen om at spise mindre fedt har været en forfærdelig fejltagelse. Min konklusion er, at vi er blevet mennesker, FORDI vi spiste masser af fedt op gennem tiderne. Og hvis vi skal bevare en sund og velfungerende krop og hjerne, er det nødvendigt at fortsætte med at spise fedtstoffer – især mættet fedt – og helst fra de naturlige og autentiske råvarer. Velbekomme!