Kostråd 7: Vælg magre mejeriprodukter


Først vil jeg slå fast, at mejeriprodukter er en udmærket kilde til protein, fedt, vitaminer og mineraler. Nogle mener, at vi ikke har behov for mejeriprodukter efter 1-3 års alderen, hvor vi er blevet vænnet fra modermælken. Jeg kan sagtens følge de overvejelser, men vil ikke her gå ind i den betragtning. Den diskussion vil komme en anden gang på min blog. Kostråd nr. 7 handler om fedtindholdet, når man HAR valgt at ville spise mejeriprodukter.


Kostrådet siger: ”mejeriprodukter indeholder mættet fedt, som i for store mængder kan øge risikoen for livsstilssygdomme”. Der anbefales ekstremt lave fedtprocenter: mælk med maks. 0,7% fedt, oste med maks. 17% fedt, syrnede mælkeprodukter maks. 1,5% fedt. Og der står: ”hold igen med at bruge mejeriprodukter med højt fedtindhold, fx fløde og smør”. Som jeg har nævnt så ofte før, er der offentliggjort nye videnskabelige undersøgelser, som slår fast med syvtommersøm, at fedt (også mættet fedt) er godt, nødvendigt og sundt. Det betyder, at du ikke behøver få dårlig samvittighed over f.eks. tandsmørret. Det er kulhydraterne og kombinationen af kulhydrater og fedt, der er livsfarlig.


Desuden findes utallige spritnye undersøgelser, der viser, at syrnede (fermenterede) mejeriprodukter som f.eks. ost og yoghurt, også når de har en høj fedtprocent, er gavnlige for helbredet og modvirker livsstilssygdomme.


Der er mættet fedt i brystmælk. Menneskets modermælk har en skiftende fedtprocent på mellem 2 og 8% i løbet af en enkelt amning, og vi er formentlig alle enige om, at modermælk er den bedste fødevare at give et spædbarn både i dag og for 500.000 år siden. Til sammenligning har almindelig dansk sødmælk på karton 3,5% fedt, men Sundhedsmyndighederne anbefaler alligevel mælkevarer med under 0,7% fedt – også til børn i voksealderen. Det er ulogisk at påstå, at en oprindelig og autentisk fødevare som f.eks. mættet fedt, skulle være årsag til moderne sygdomme. Vi er designet til at håndtere mættet fedt, og vi skal holde op med at spise fedtfattigt og i stedet igen spise fedtrigtigt.


Kostrådene om mejeriprodukter er baseret på et vidensgrundlag fra 2010, og dét er i et moderne, opdateret sundhedsperspektiv forældet. Min anbefaling er, at du vælger mejeriprodukter med naturligt fedtindhold. På den måde får du også en bedre optagelse fra din øvrige kost af de fedtopløselige og nødvendige vitaminer A, D, E og K.

Indlæser Samtale