Jeg har sagt det før og mener det stadig: det er dumt at fortsætte med noget, der ikke virker. Og på samme måde er det ikke smart at gå tilbage til en fuser (Den Danske Ordbog, fuser: foretagende der mislykkes eller ikke får den ønskede virkning). Dette gælder om mange forskellige forhold i tilværelsen, men især er det vigtigt, når vi taler om vores egen sundhed. Vi vil vel alle gerne leve længe, godt og med høj livskvalitet.

Der er så mange forandringer på vej rundt om i verden til fordel for en klogere kost- og sundhedsstrategi, men de virkeligt toneangivende myndigheder halter håbløst bagefter. Verdenssundhedsorganisationen WHO har dette Nytår anbefalet alverdens befolkning at følge minimum 5 råd til en sundere kost og et sundere liv:

  1. spis varieret
  2. skær ned på saltet
  3. skær ned på fedtet
  4. skær ned på sukkeret
  5. undgå overdreven brug af alkohol

Det ligner vældig meget fem af de Officielle Danske Kostråd. Men at det ligner, er ikke det samme som, at det er fornuftigt. Kun punkt 5 er sundhedsmæssigt underbygget af god videnskab.

Desværre er både de danske og de internationale kostråd baseret på gammel og uvidenskabelig forskning, som ikke længere kan give deres berettigelse. Kostrådene virker ikke og har med tiden vist sig at gøre mere skade end gavn. Kostrådene er ganske enkelt sundhedsområdets største fuser nogensinde. At WHO stadig fedter rundt i de gamle kostråd, er bekymrende set i lyset af, at der i hele verden er et stadigt større pres på myndighederne i forbindelse med udarbejdelse af nye kostråd. Presset fra befolkningen og uafhængige videnskabsfolk gælder især selve evidens- og vidensgrundlaget for udarbejdelsen, som kræves opdateret i forhold til aktuel viden om kost og sundhed.

Heldigvis kan du og jeg selv tage skeen i egen hånd (!), og vi behøver ikke vente på, at myndighederne får skyklapperne af. Vores Nytårsforsæt kan navigere udenom fuserne, og vi kan vælge at nyde naturlig og autentisk mad lavet fra bunden. Find inspiration her på min hjemmeside. 

Med ønsket om et godt og helsebringende 2019!!

 

Se min gennemgang af de danske kostråd her: https://www.mariesmadmission.dk/viden-om/de-officielle-kostrad

Se WHOs anbefalinger til hele verdens befolkning her: https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/5-tips-for-a-healthy-diet-this-new-year

Se en gennemgang af den videnskabelige evidens på de eksisterende kostråd her: https://www.nutritioncoalition.us/science-not-settled

Indlæser Samtale