Det bliver mere og mere tydeligt,

at tilsat sukker er en af tidens største sundhedsmæssige udfordringer i hele verden. Vi er ikke skabt til at kunne håndtere så meget sukker, som vi i dag får igennem vores fødevarer. I gennemsnit spiser danskerne 40 kg sukker om året som tilsat sukker, hvilket svarer til 55 sukkerknalder pr. person pr. dag uanset alder. Der er tilsat sukker i næsten 80% af vores fødevareprodukter og især i de massefremstillede industriprodukter.

Har du først fået smag for søde sager, vil dit hormonsystem få dig til at kræve endnu mere. Det er samme mekanisme, der får en alkoholiker eller stofmisbruger til at fortsætte med og endda øge sit misbrug. Mere vil have mere, fordi kroppens følsomhed svækkes over tid. Tænk blot på, hvor meget en misbruger kan ”tåle” med tiden. Har man været alkoholiker i mange år, kan man f.eks. drikke store mængder alkohol uden at blive fuld.

Har du først et stort forbrug af sukker, bliver din følsomhed gradvist og langsomt lavere, så du har brug for mere for at føle dig tilpas fysisk og psykisk. Er du i tvivl om, hvorvidt du er særlig glad for sukker eller ligefrem afhængig af det, har du mulighed for ganske enkelt af teste dig selv og din krop. Det kræver blot 1 uge uden at indtage nogen form for sukker dvs. ingen ren sukker eller honning, tilsat sukker, frugt, slik, brød, pasta, øvrige korn- og stivelsesprodukter. Alle kulhydrater og stivelse omdannes til sukker i dit blod, så hvis du vil foretage dette eksperiment, skal alle nævnte produkter udelades. Prøv det, det tager kun en uge.

Hvad sker der?

Du får en fysisk og psykisk reaktion efter nogle få dage. Du tænker på sukkerholdige fødevarer på en intens måde, du får hovedpine, uro, svimmelhed, tørst, du bliver irritabel og overmandes af træthed. Du har abstinenser.

Det er ikke farligt at prøve det af* – men det er MEGET lærerigt. Bagefter kan du så vælge, om du vil tilbage til dit tidligere forbrug af sukker. Din krop har ikke brug for sukker, og måske du hellere skulle give den de næringsstoffer, som den virkelig har brug for. Det er dit valg.

*OBS: hvis du har diabetes eller får blodsukkerregulerende medicin, bør du ikke lave dette forsøg, uden at din læge er med til det.

Læs evt. flere indlæg om sukker her: https://www.mariesmadmission.dk/blog/topic/12/sukker

Indlæser Samtale