Det er solen, der sikrer, at vi får rigelige mængder af D-vitamin på en helt naturlig måde, for huden optager solstrålerne og danner D-vitaminer. Der er en kæmpestor industri i fremstilling og salg af solplejeprodukter. Især sælges mange solcremer, som har det formål at forhindre solen i at skade huden. Det er et rimelig godt formål at undgå hudskader, men vi må aldrig forhindre vores krop i at få en nødvendig mængde sol.

Kommer du aldrig udenfor en dør, eller er du helt tildækket, når du går ud, så får du ingen sol på din hud. Tildækningen kan også være i form af solcremer eller særlige tekstiler, som blokerer fuldstændig for solens stråler. En sådan tildækning kan give mangel på D-vitamin.

Mørklødede mennesker skal opholde sig i længere tid i solen for at kunne danne samme mængde D-vitamin som mennesker med lys hud. Eller sagt omvendt, så danner de lyse mennesker hurtigere en vis portion D-vitamin fra solen end mørklødede. Det er en evolutionær tilpasning, som egentlig er ret smart, når man tænker på, at vores lyse forfædre i Skandinavien havde en svagere sol end vores forfædre omkring ækvator, så skandinaver behøver ikke være i solen ret længe, før de har fået deres nødvendige D-vitamin. Det er sådan, at solens bidrag til vores D-vitaminproduktion afhænger af solens højde på himlen og dermed skarphed. En tommelfingerregel: Vi producerer mest D-vitamin, når vores skygge er kortere end vores kropshøjde. Jo højere solen står, desto mere D-vitamin laver kroppen.

D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og fosfat fra tarmen samt aflejring af disse mineraler i knogler og tænder. Ved mangel på D-vitamin risikerer vi bl.a. muskelsvaghed, knogleskørhed og dårlige tænder. Også humør og immunforsvar bliver forringet af mangel på D-vitamin. Det er et fedtopløseligt vitamin, dvs. at vi også skal spise tilstrækkelig med fedt for at kunne udnytte D-vitaminet – ellers ryger det lige igennem.

Der er mange grunde til at nyde sommerens sol, og én af dem er altså at sikre sig nødvendig D-vitamin til kroppen. Huden på ansigt, underarme og underben bør få sol i op til 30 minutter dagligt for at få en tilstrækkelig mængde. Men det er selvfølgelig vigtigt, at solbestrålingen ikke er af så lang varighed, at den fører til rødme af huden og solskoldning. God sommer!

Indlæser Samtale