Mennesket er det eneste levende væsen,

der frivilligt spiser artsfremmede stoffer og produkter. Alle andre væsner på kloden spiser det, de er beregnet til, hvis de ellers kan komme i nærheden af det. Hvis du giver et dyr noget artsfremmed at spise, varer det ikke længe, før dyret bliver sygt og dør. For eksempel vil en hest ikke kunne leve ret længe på råt kød, og omvendt vil en løve ikke leve ret længe på græs og korn. Alle levende væsner har deres specifikke ”menu”, som er udviklet gennem millioner af år.

Vi mennesker er blevet så ”kloge”, at vi kan ændre vores fødevarer mere, end hvad naturen ellers ville have gjort. Vi kan forædle og manipulere, så fødevarerne bliver til produkter, der opfylder nogle bestemte ønsker: smag, farve, størrelse, form, resistens overfor sprøjtemidler og meget mere. Men vi kan også blande og tilsætte både naturlige og kunstige stoffer for at forlænge holdbarhed, ændre udseende og konsistens, øge eller reducere næringsindhold osv.

Derudover kan vi raffinere og trække bestemte komponenter ud af råvarerne, så vi får produceret en helt ny fødevare uden den oprindelige fint afbalancerede sammensætning. Alle disse opfindelser har intet at gøre med vores sundhed, men de er praktiske og økonomisk fordelagtige for især producenterne. Moderne forbrugere spiser med glæde disse kunstige produkter, og vi har en blind tillid til, at når myndighederne har godkendt dem som fødevarer, så må de også være sunde nok – eller i det mindste ikke farlige for os.

Men hvilken virkning har f.eks. emulgator/konsistensmiddel på din tarms evne til at fordøje maden? Bakterier, slimhinde og tarmvæg kan naturligt håndtere fedt og vand, men hvordan skal en emulgering af fedt og vand håndteres? Og hvordan påvirkes tarmmiljø, immunforsvar og stofskifte af emulgatoren på længere sigt eller gennem generationerne? Vi ved det faktisk ikke.

Prøv at kigge på ingredienslisten på dine fødevareprodukter. Jeg tror, du vil blive chokeret over at opdage, hvor meget ”kunstigt” der kan være i et helt almindeligt produkt. Hvis du ikke kan se ingrediensen for dit indre øje, så er det formentlig kunstigt og ikke noget, din krop kan genkende.

Her er en oversigt over tilsætningsstoffer: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tils%C3%A6tningsstoffer.aspx

Indlæser Samtale