De færreste danskere kan bare gå i kostalden og hente sig en kande mælk direkte fra koens yver. Det ville ellers være skønt for både helbred og pengepung. Den danske mælk bliver udsat for ufattelig mange indgreb, inden den kan købes i supermarkedet. Her kommer rækkefølgen: malkning, opbevaring/nedkøling til 5 gr C hos landmand, transport, opbevaring hos mejeriet, opvarmning til 55 gr C, centrifugering/adskillelse i fedt og skummetmælk, tilsætning af fedt igen til ønsket fedtprocent, homogenisering/fedtpartiklerne splittes ad, pasteurisering/opvarmning til 72 gr C, nedkøling igen til 5 gr C, tapning på karton, opbevaring, transport til terminaler og butikker. Og så kan du endelig købe din ”friske” liter mælk.

Men før mælken bliver udsat for alle disse industriprocesser er der også sket noget med selve malkekoen! Den er naturligvis blevet forædlet, bl.a. så den kan give et større udbytte. Igennem hele forædlingsprocessen og måske også gennem mutationer, er der opstået køer med en anden type mælk end den oprindelige komælk. De fleste moderne malkekøer leverer i dag en mælketype, der kaldes A1. Oprindelige urgamle ko-racer leverede mælketype A2, og køerne findes heldigvis endnu, så vi stadig kan få A2 mælk. Forskellen mellem A1 og A2 mælk skyldes en enkelt aminosyre i et af mælkens proteiner.

Der er meget fokus på virkningen af de 2 forskellige mælketyper på vores fordøjelse og helbred. Heller ikke forskerne kan komme med en endegyldig anbefaling endnu. Nu går jeg jo vældig meget op i autentiske fødevarer kontra industrifremstillede produkter, så uanset hvad forskerne kommer frem til, så vil jeg klart foretrække en mælk så tæt på sin oprindelse som muligt. Jeg foretrækker også et naturligt fedtindhold, så balancen mellem næringsstofferne er som oprindelig tiltænkt. Og hvis mælken så også kunne være uhomogeniseret, så ville det være et ekstra plus. Men alle de ønsker er nok for meget forlangt for kartonmælk, og helt urealistisk bliver det vist, hvis jeg også vil have mælken upasteuriseret. Måske jeg bare skulle se at finde en bondemand i nærheden, der vil sælge mælk fra stalddøren og så håbe, at det er fra A2 køer.

Hvis du vil vide mere, kan du naturligvis Google A1 og A2 mælk, men du kan også starte her:

http://thise.dk/qa/ og klik på sidste punkt ”Hvad er Urmælk fra Thise?”

http://www.maelken.dk/maelkeleksikon/a1-og-a2-maelk fra Landbrug og Fødevarer.


Indlæser Samtale