Er vegetabilske olier og vegetabilske fedtstoffer så sunde, som myndighederne (og producenterne) påstår?

De antiinflammatoriske Omega3-fedtsyrer, der især findes i store mængder i fede fisk, er på flere måder vigtige for et velfungerende immunforsvar og en sund krop. Men det er også værd at overveje, hvilke olier du måske regelmæssigt spiser, som kan påvirke din sundhed negativt.

Tynde vegetabilske olier, som fabrikkerne kan fremstille af f.eks. frø og kerner, indeholder store mængder pro-inflammatorisk Omega6-fedtsyre. Forholdet mellem Omega3 og Omega6-fedtsyrer bør være 1:1. Det betyder, at hvis du får for meget Omega6, vil dit immunforsvar blive rykket ud af balance og blive dårligere til at modstå infektioner. I industriforarbejdede fødevareprodukter, er der meget vegetabilsk olie med højt indhold af Omega6, der kun tilsættes for at forlænge holdbarhed samt forbedre smag og konsistens af de temmelig kunstige produkter. Moderne forarbejdet mad fra hylderne i supermarkedet gør, at de fleste i dag har en usund og unaturlig balance mellem Omega3 og Omega6-fedtsyrer (1:24).

Pas også på med smørbare vegetabilske fedtstoffer og margarine. Hydrogenisering er en proces, der bruger brintgas til at omdanne en flydende vegetabilsk olie til et fastere smørbart fedtstof. Fedtstofferne bliver hårdt raffinerede og udsat for en kunstig formgivning gennem bl.a. presning, opvarmning, kemisk ekstraktion, dampning, blegning og farvning. Der er intet naturligt i slutproduktet.

Spis hellere naturlige animalske fedtstoffer som din krop kan genkende (du er jo trods alt selv et ”dyr”), og som dit immunforsvar og krop bliver styrket af.

Her er en gennemgang af historien bag vegetabilske olier og fedtstoffer (36 min. på engelsk) https://www.youtube.com/watch?v=Q2UnOryQiIY

Og en gennemgang af forskellige sygdomme måske forårsaget af kunstige olier https://carnivoreaurelius.com/why-is-vegetable-oil-bad-for-you/?fbclid=IwAR1DrISGFR1ERO50CAmGGVIdCjcdk_C2xHW9b0JNrkrVfPRCCaSDjyId1O8

Indlæser Samtale