De færreste i Danmark er klar over, hvor stort et sundhedseksperiment vi er en del af, og som nu med al tydelighed viser vores fejldisponeringer.

Nok er der kommet en smitsom virus til landet, men det har vist sig, at bagvedliggende livsstilsygdomme og et svækket immunforsvar forhøjer risikoen betydeligt for et voldsomt forløb. I aktuelle situation er myndighederne blevet akut ramt på deres forståelse af, hvorfor nogle bliver voldsomt syge og andre ikke. Myndighederne vælger desværre også i denne situation den samme strategi som tidligere, og dermed halter de evigt bagefter og kommer til stadighed en postgang for sent.

Det er påvist, at vores helbredstilstand har en væsentlig betydning for prognosen efter smitte. Det er i aktuelle situation tydeligt, at det metaboliske syndrom med højt blodtryk, overvægt, forrykkede kolesterolværdier, insulinresistens og højt blodsukker er øgede risikofaktorer for et voldsomt forløb 1 og 2. Det metaboliske syndrom er en direkte følge af dårlig ernæring og kan betragtes som en samlende betegnelse for kostrelaterede livsstilsygdomme, som har været støt stigende i de seneste 50 år. Når vores organisme ikke får de nødvendige næringsstoffer, bliver vores evne til at modstå infektioner stærkt begrænset.

De officielle kostråd blev for et halvt århundrede siden skabt på basis af dårlig og industrifinansieret forskning med anbefalinger om at reducere mættet fedt mod til gengæld at øge mængden af kulhydrater, sukker og kunstige olier i vores fødevarer. Med årene er ultraforarbejdede næringsfattige fødevareprodukter med fokus på salg, holdbarhed og lav pris blevet en større og større del af danskernes kost – alt sammen styret af industriens interesser. Til gengæld er fødevarer med fokus på højt næringsindhold og naturlighed blevet en forsvindende lille del af den samlede fødevareomsætning.

Det er NU vi alle skal tage skeen i den anden hånd, og NU myndighederne bør fokusere på vores ernæring og kommende kostråd, og det er NU butikkerne f.eks. skal fjerne ”Pusherstreet” med bland-selv-slik.

At handle NU for sundere kostvalg vil ikke bare beskytte os i nuværende situation, men vil også gøre os mere modstandsdygtige overfor kommende infektioner og epidemier. Dette vil være til gavn for ikke kun det enkelte individ men også for hele det pressede sundhedsvæsen. Med en metabolisk sundere befolkning vil der formentlig aldrig mere blive behov for en total nedlukning af vores samfund, og alt hvad det medfører.

1. https://www.zdnet.com/article/nyu-scientists-largest-u-s-study-of-covid-19-finds-obesity-the-single-biggest-factor-in-new-york-critical-cases/?fbclid=IwAR3R5wcWDNRjksO0-YjioJICsPaa31F-3MzFD3moxS8r4bBuTV_-hovxVvA

2. https://www.europeanscientist.com/en/article-of-the-week/covid-19-and-the-elephant-in-the-room/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

3. https://www.bmj.com/content/368/bmj.m1182/rr-10?fbclid=IwAR2b9OaWml6tQNWkymqN9obg_qqhW8pP6xn9PMW6hBKKQP3YVJMCmbjdTE4

https://robertlustig.com/2020/04/covid-19-risk-factors/?fbclid=IwAR0CYGDMCQUGa5bCvUHxLkwbzWNL4oHRvyMvaeLXTu6kjtCWuTKomuAN9pI

Indlæser Samtale