Du ser det gang på gang på emballagen, når du køber ind.
Producenterne er meget tydelige og omhyggelige med at fortælle det, når et produkt kun indeholder naturligt sukker, og dermed ikke indeholder tilsat sukker. Men hvad er forskellen på naturligt sukker og tilsat sukker?
Naturligt sukker er de sukkerstoffer, der fra start findes i en råvare som f.eks. i en banan (21 g tilgængelige sukkerarter pr. 100 g) eller en gulerod (6 g tilgængelige sukkerarter pr. 100 g).
Tilsat sukker er de sukkerstoffer, producenten tilfører produktet for at give det ekstra sødme, uanset om der er naturlige sukkerarter i basisproduktet i forvejen f.eks. yoghurt med jordbær (5% jordbær og 5% sukker = 8,3 g tilgængelige sukkerarter pr. 100 g) eller en klassisk cola (11 g tilgængelige sukkerarter pr. 100 g). De tilsatte sukkerarter kan være både naturlige (honning, rørsukker osv.) eller kunstigt fremstillede (f.eks. HFCS).
Under alle omstændigheder, så er det pålagt producenterne at oplyse om det totale sukkerindhold, hvad enten sukkeret er tilsat eller ej. Og det er selvfølgelig rigtig godt, at vi som forbrugere kan læse os til, hvor meget sukker, der er i varen, og om det kommer fra naturens egen hånd via råvaren eller via producentens produktudviklingsafdeling.
Men har det overhovedet nogen betydning, når du først har spist varen? Godt gættet: kroppen kan ikke se forskel på, om sukkeret kommer fra selve råvaren (naturligt), eller om det er blevet tilsat under forarbejdningen. At det kaldes ”naturligt” på emballagen, betyder jo IKKE, at det dermed er sundt at spise: 100 gram naturligt sukker er præcis lige så unødvendigt og usundt for din krop som 100 gram tilsat sukker. Måske man blot skulle mærke med ordene: ”Indeholder sukker”!!
Pas på med at blive forført af ord: en grøn fluesvamp er også ”naturlig”, men det bliver den ikke ligefrem sund af.
Læs mere om ”gift” her https://www.mariesmadmission.dk/blog/er-sukker-gift
Du kan læse mere om mærkning for sukker lige her https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/spis-mindre-sukker/sukkerfri-eller-ikke-tilsat-sukker-hvad-betyder-det/