Studiet af tarmbakterier og deres indflydelse på vores helbred er et helt nyt forskningsfelt i Danmark, kun ca. 8 år gammelt. Mikrobiotaens funktion er bl.a. at fordøje fibre, producere vitaminer, regulere hormonerne, lave signalstoffer til f.eks. hjernen og forbedre kroppens modstandskraft. Ca. 80% af vores immunforsvar kommer fra tarmene, og f.eks. 50% af kroppens lykkehormon serotonin laves i tarmene, så man kan let forestille sig, at en dårligt fungerende mikrobiota vil give risiko for både fysiske og psykiske sygdomme som f.eks. depression.

Forsøg på mus og rotter har vist at ved at ændre i tarmbakteriernes sammensætning, kan man ændre forsøgsdyrenes adfærd = gøre dem kede af det, glade, sociale, autistiske mv. Mikrobiotaen har altså en væsentlig indflydelse på adfærd og sind, hvilket betyder, at det er ekstremt vigtigt at investere i tarmbakteriernes velbefindende og sundhed. Populært kan man sige, at du skal fodre både dig selv og dine bakterier med god mad for selv at have det godt.

Bakterierne trives med præbiotika: naturlige fødevarer (især grøntsager), som vi kan spise for at forbedre miljøet i tarmene for de gode tarmbakterier. Probiotika er fødevarer, som vi kan spise for at tilføre endnu flere gode tarmbakterier til vores fordøjelse: jo flere slags gode bakterier, desto bedre. Se evt. mere her: https://www.mariesmadmission.dk/blog/antibiotika-kender-vi-men-hvad-er-praebiotika-og-probiotika

Desuden er det essentielt, at man ikke spiser stoffer, som kan forringe tarmbakteriernes mængde eller ”arbejdsevne”. F.eks. er der mistanke om, at kunstige sødemidler, stort forbrug af sukker, konsistensmidler/emulgatorer og konserveringsmidler er medvirkende årsag til danskernes ringe mikrobiota.

En del af ovenstående er hentet fra et live-streamet foredrag fra Århus Universitet, Science and Technology, med professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, der præsenterede spritny forskning i tarmens mikrobiota, 23.10.18.

Læs evt. mere her:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/en-fjerdedel-af-danskerne-lider-af-bakteriefattig-tarm-det-kan-skyldes?fbclid=IwAR1szvDX2tElxzfTZIhHeMvhgGmLKWCvrt94VzsWLtfc3q2AaWwXLzdXs60

eller her: https://www.nature.com/articles/nature12506

eller her: https://www.nature.com/articles/s41564-018-0257-9

Indlæser Samtale