Her i april er der kommet nye boller på suppen. Den amerikanske diabetesforening ADA har offentliggjort en rapport, hvori der er enighed om at anbefale en kost med et lavt indhold af kulhydrater til mennesker med diabetes.

Denne nyeste rapport fra ADA går endda så vidt som til at sige, at også mad med meget lavt indhold af kulhydrater er fordelagtigt at vælge for mennesker med diabetes.

Rapportens vigtigste budskaber er:

En række spisemønstre (kombinationer af forskellige fødevarer eller fødevaregrupper) er acceptable ved behandling af diabetes.

Indtil beviserne omkring sammenlignelige fordele ved forskellige spisemønstre i bestemte individer bliver bestyrket, bør sundhedsprofessionelle fokusere på de centrale faktorer, der er fælles for mønstrene, nemlig:

-          prioriter stivelsesfattige grøntsager

-          minimer tilsat sukker og raffinerede kornprodukter

-          vælg hele fødevarer fremfor højt forarbejdede fødevarer i det omfang, det er muligt

En reduktion af det samlede kulhydratindtag hos personer med diabetes har vist en klar forbedring af blodsukkerniveau og kan anvendes ved forskellige kostretninger, der opfylder individuelle behov og præferencer.

For udvalgte voksne med type 2-diabetes, der ikke når deres blodsukkermål, eller hvor reduktion af blodsukkersænkende lægemidler er en prioritering, er en reduktion af det samlede kulhydratindtag med lav eller meget lav kulhydratkost en optimal indsats.

De nyeste anbefalinger lægger sig fint op af den seneste fælles rapport fra oktober 2018 fra The American Diabetes Association (ADA) og European Association for the Study of Diabetes (EASD), hvor de sammen skrev lav-kulhydrat-kost ind på deres liste over kost- og livsstile, der kan anbefales til Type2Diabetikere. 

Allerede i oktober kunne den danske Diabetesforeningen have taget de nye vinde mere alvorligt og kunne have sadlet om. Men d. 27. februar 2019 udgav Diabetesforeningen alligevel en helt ny ”Indkøbsguide for mennesker med diabetes”, som stadig hylder de officielle danske kostråds anbefalinger om ca. 50% af energien fra kulhydrater. Den 15. april udgav foreningen som en opfølgning en ny ”Patientvejledning for Type2Diabetes”, og også her anbefales diabetikere at spise mange kulhydrater.

Diabetesforeningen burde allerede i oktober have stoppet arbejdet med indkøbsguide og patientvejledning, eller de burde have indarbejdet de nyeste og meget logiske anbefalinger fra ADA og EASD. I stedet ligger der nu misledende guides og vejledninger hos alle sundhedsprofessionelle med kontakt til diabetikere. Dette kan i længden koste unødvendige lidelser for deres patienter, og koste det danske samfund unødvendige udgifter til behandling af følgesygdomme, som kunne have været undgået.

 

Læs hele ADA rapporten her: https://doi.org/10.2337/dci19-0014

Læs mere om den fælles udmelding fra ADA og EASD her: https://www.mariesmadmission.dk/blog/lowcarb-maltider-anbefales-nu-af-de-centrale-diabetes-organisationer

Den nyeste Indkøbsguide fra Diabetesforeningen feb. 19: https://netbutik.diabetes.dk/Content/Images/uploaded/Indk%C3%B8bsguide%202018.pdf

Den nyeste vejledning fra Diabetesforeningen april 19: https://diabetes.dk/emag/Patientvejledning_for_type_2diabetes_2019/page_5.html

Indlæser Samtale