Det kan være rigtig svært at være farmor og have en mening om barnebarnets mad og opdragelse. Det var der en del farmødre, der kunne fortælle mig, da de besøgte min stand på SUND Livsstil Messen i København i september. Jeg havde en lille præsentation af skåle med forskellig antal sukkerknalder, som illustrerede f.eks. den mængde af tilsat sukker, vi som danskere faktuelt spiser i gennemsnit pr. person om dagen (55 stk.) uanset alder, samt den mængde af tilsat sukker et børnehavebarn gerne må spise iflg. Sundhedsstyrelsen (14 stk.!!!).

Som ekstra ”trækplaster” havde jeg et lille display på messebordet med 3 klemmeposer med frugtmos. Der var mange besøgende, der stoppede op for at kommentere og stille spørgsmål til sundheden i disse produkter. En del var altså også farmødre. Mit budskab til alle besøgende var, at indholdet i klemmeposerne ikke er egnet som et nærende måltid, og at det ud fra et næringsperspektiv burde forbydes til børn (det indeholder mere sukker end cola eller energidrik).

Farmødrenes historier var stort set enslydende:

-          jeg har altid syntes, at frugtmosen i de poser er for sødt og sukkerfyldt

-          jeg kan ikke forstå, at min svigerdatter ikke bare selv laver noget mos

-          jeg tror ikke der er næring nok i

-          mit barnebarn får aldrig klemmeposer hjemme hos mig

-          jeg kan ikke tale med min svigerdatter om det

-          min søn har ikke en mening om det

-          maden til mine børnebørn er et sprængfarligt emne, og jeg vil ikke risikere en dårlig stemning.

Det er ikke let at se på, at børnebørnene ikke får en optimal kost. Jeg kan sagtens forstå, at farmødrene (og også mormødrene) kan have svært ved at håndtere noget så følelsesladet som maden til de små. Det er jo trods alt et ur-instinkt alle mødre har: at sikre, at et barn får næring.

Jeg fik heldigvis også besøg på messen af nogle mødre og fædre med småbørn. Her blev det en konstruktiv dialog om næringsfakta, rutiner og dagligdagens mange udfordringer. Jeg havde helt klart den fordel, at jeg var en neutral fagperson uden følelsesmæssige forbindelser til hverken mor, far eller barn.

Jeg kan ikke give bedsteforældre råd om, hvordan de skal håndtere vejledning af deres egne voksne børn og svigerbørn, for hver familie har hver deres samspilsmønster. Men som udgangspunkt er viden i hvert fald vigtig.

Så derfor, kære farmor og mormor: undersøg fakta bag din erfaring og mavefornemmelse, og vælg derefter dine kampe på et informeret grundlag – du kan starte her:

https://www.mariesmadmission.dk/blog/giver-du-dit-barn-sportsdrik

https://stiften.dk/artikel/for-meget-sukker-er-som-at-tvangsfodre-en-g%C3%A5s

Indlæser Samtale