I stedet for at bruge 10-20 kr. på en energi- eller frugtbar, kan du lige så godt spise en banan til 5 kr. Indrømmet, bananen er ikke så handy som energibaren, som du kan have i brystlommen på din sports-tee, men til gengæld vil bananen i længden være sundere end energibaren, der er boostet med sukker.

Mit udgangspunkt i sammenligningen er, at du gerne vil indtage ca. samme mængde sukker, fordi du synes, du er ved at gå sukkerkold enten på farten, eller mens du dyrker sport. Ved denne sammenligning vil du indtage 12 sukkerknalder ved at spise 1 udvalgt energibar på 50 g eller 10 sukkerknalder ved at indtage 1 banan på 100 g.

 

Energibar: 50 g = 1 stk.

Banan: 100 g = 1 stk.

Energi 873 kJ / 209 kcal

396 kJ / 93 kcal

Fedt 9 g

0,2 g

     heraf mættet fedt 1 g

0,08 g

Kulhydrater 25 g

22,6 g

     heraf sukker 25 g = 12 sukkerknalder

21 g = 10 sukkerknalder

Fiber 6 g

1,6 g

Protein 4,5 g

1,1 g

Salt 0.015 g

0 g

 

Den udvalgte energibar er fortrinsvis lavet af dadler og med forskellige andre frugter eller nødder i. Både energibar og banan er uden tilsat sukker, kunstige tilsætninger eller smagsstoffer. Energibarerne reklamerer for, at deres produkter desuden er veganske, mejerifri og glutenfri og ofte også økologiske. Det kan bananerne såmænd også påberåbe sig, men så risikerer vi nok, at de pludselig bliver dyrere, fordi de får en trendy anprisning.

Under alle omstændigheder er energibaren et dyrt bekendtskab med op til 8 gange så høj en kilopris som en banan. At du også får lidt mere protein med i købet af en energibar, gør ikke baren sundere.

Men er det overhovedet nødvendigt med et energitilskud? Hvorfor går du sukkerkold? Din krop er udstyret med næsten uanede depoter af energi, som bare venter på at blive brugt, men det kræver, at din krop ved, hvordan den får adgang til depoterne – og det er en helt anden historie!

Hvis du også vil vide, hvad der er i frugtstænger, som ofte gives til børn, så læs med her: https://www.mariesmadmission.dk/blog/maerkelig-mad-del-3

Indlæser Samtale