Det er et helt almindeligt og forståeligt spørgsmål, når jeg fortæller om min livsstil uden kornprodukter:

”Hvad spiser du til morgenmad?” 

Indtil for seks år siden gjorde jeg ligesom så mange andre danskere, for jeg nød 1-2 dl havregryn med mælk på. Det var nemt, mættende og billigt, og det tog ikke voldsomt mange minutter at få det lavet og spist. Det var så indarbejdet en rutine, at jeg savnede min skål med havregryn, når jeg var andre steder til morgenmad. Set i bakspejlet blev det temmelig ensidigt at vælge havregryn med mælk hver eneste morgen.

Nu savner jeg slet ikke mine havregryn. Især savner jeg ikke de efterfølgende timers oppustethed og mavesmerter, rumlen og utilpashed, som jeg troede var en del af dét at spise morgenmad lidt for hurtigt. I dag ved jeg, at det ikke har noget at gøre med hastigheden, og jeg ved, at jeg ikke behøver være oppustet og utilpas. I dag nyder jeg den mad, som min krop er bedst til at fordøje og trives med helt uden gener.

Jeg har fjernet alle kornprodukter fra min kost, og min morgenmad kan nu bestå af et utal af forskellige retter. Her er en liste over mine valg af morgenmad i prioriteret rækkefølge efter min smag, mæthedsfølelse og tidsforbrug:

  1. fuldfed græsk yoghurt 10% (gerne højere) med et ordentligt skvæt piskefløde, lidt blåbær og lidt chiafrø blendet i, evt. med lidt kerner/frø drysset på
  2. omelet af 2-3 æg stegt i smør eller kokosolie, med snittede grøntsager i alle farver, nogle håndfulde spinat og bacon eller fintsnittede kødrester fra aftensmaden
  3. klassisk engelsk æg og bacon med tomat og haricots verts evt. med brunchpølser til
  4. varm nøddemelsgrød af smør, fløde, æg og nøddemel. Find opskriften her: https://www.mariesmadmission.dk/blog/jeg-elsker-mine-havregryn-og-rundstykker-om-morgenen
  5. morgenmadstaffel med mundrette bidder af alt det spændende fra køleskabet: kødrester, grøntsager, oste, suppleret med bær, kerner og nødder.

I forhold til næringsindholdet får jeg i dag langt flere næringsstoffer og i en langt større variation end for 6 år siden. Jeg har aldrig mavekneb efter morgenmaden, og jeg holder mig mæt og energifyldt i langt flere timer end tidligere, så jeg ofte først spiser igen ved 13-tiden. Bonusgevinsten er, at jeg heller ikke har trang til noget sødt mellem måltiderne.

Du skulle ta’ at prøve det i et par uger, og kom godt ind i det nye år med en god og sund ny vane! Velbekomme.

Indlæser Samtale