Efter at have haft ca. 125 personlige samtaler med gæster ved Sund Livsstil Messen i København i weekenden, kan jeg konkludere, at et gennemgående tema for dialogen var ”naturlig mad” vs. ”kunstig mad”. Emnet lå gæsterne meget på sinde, dels fordi der er så meget forvirring om sundheden i moderne fødevarer, og dels fordi der er et enormt udbud af både fabriksfremstillede produkter og friske råvarer.
Behovet for at diskutere emnet var stort, uanset hvilken kostretning gæsterne havde. Til gengæld var der stor forskel på bevidstheden om ”naturlig vs. kunstig” hos de forskellige aldersgrupper. De fleste gæster over 70 år havde en langt større tiltro til, viden om og erfaring med friske råvarer end de yngre. Dette er i sagens natur ganske forudsigeligt, men de fleste ældre kunne ikke give nogen forklaring på, hvorfor de valgte bestemte råvarer, når de lavede mad. Det var de bare opvokset med, så jeg fik en klar fornemmelse af, at det var det, vi kalder ”mormormad”.
De yngre gæster var mere optaget af kalorier og klimabelastning, og det vigtigste for dem var, at det var nemt og hurtigt at lave mad. Langt de fleste købte halv- og helfabrikata suppleret med lidt frisk frugt og grønt. Jeg havde her en klar fornemmelse af, at de yngre ikke havde en ”nedarvet” madlavningskultur. Måltiderne var tydeligvis præget af tendenser i samfundet og udbuddet på hylderne.
Fælles for alle var, at de blev forbavsede over at høre, at mange (de fleste) af vores råvarer er blevet forædlet, så de sælger bedre, hvilket betyder, at de er gjort større, flottere, mere saftige og ikke mindst sødere end for bare 50 år siden. Historier om mine egne oplevelser som barn med bitre, sure grapefrugter og bitre gulerødder gav genklang hos de ældre, men var mærkværdige for de yngre gæster.
Vi har bevæget os fra, at landmanden leverer råvarer struttende af sundhed og vitalitet, og til at industrien leverer produkter, som har været igennem en forædling samt forarbejdning og efterfølgende tilsat alskens kunstige stoffer for at fremme holdbarhed, hyldetid, smag, konsistens, udseende, salg osv. En amerikansk undersøgelse har vist, at 80% af vores fødevarer er tilsat artsfremmede ingredienser. Samtidig har vi som menneske fjernet os fra forbindelsen mellem råvarernes oprindelse og vores eksistensgrundlag, og når madlavning skal gå hurtigt og bare ”overstås”, så har vi mistet noget væsentligt.
Det er ikke så mærkeligt, at der findes tusindvis af kogebøger og millioner af opskrifter på internettet. Over tid kan opskrifterne nok gøre gavn, men de giver ikke den unge kok en grundlæggende fornemmelse for struktur, duft, konsistens og vurdering af smag og kvalitet. Og når kokken skal vælge råvarer til sit måltid, er de desværre af en ringere kvalitet end tidligere.
Jeg er ikke i tvivl om, at der er behov for, at børn og unge kommer helt ned i materien af vores råvarer, for at de kan komme til at sætte pris på at lave og nyde måltider. De skal jo ikke bare blive mætte af kunstige produkter i en fart - kroppen skal blive mæt af essentielle næringsstoffer fra vitale råvarer uden tilsætninger.
Læs mere om råvarernes næringsindhold: https://www.mariesmadmission.dk/blog/de-ser-flotte-ud-men-dine-ravarer-er-ved-blive-en-tom-skal-uden-tilstraekkeligt-naeringsindhold