Det var et af de spørgsmål grundlæggeren af Dietdoctor.com, kostdoktoren Andreas Eenfeldt, stillede, da han for nylig holdt foredrag i Sverige. Jeg var selv med som publikum og havde fornøjelsen at hilse på ham for anden gang.

Spørgsmålet indledte en kort gennemgang af de muligheder lægestanden har for at bekæmpe svær overvægt hos deres patienter. Udover de velkendte mavesæksoperationer (gastric bypass og indsnøringer) har lægevidenskaben opfundet nye metoder til at forhindre kroppen i at optage næringsstoffer, som i overflod kan vedligeholde en for stor kropsvægt. Den mest mærkværdige og formentlig også ganske effektive metode er at indoperere en slange gennem navlen, hvorfra man kan tømme mavesækkens indhold for den mad, man lige har spist. Det kan kaldes for ”mekanisk bulimi”.

Andreas Eenfeldt kunne ikke anbefale denne metode, da patienten reelt sultes. I stedet talte han varmt for at omlægge kosten til naturlig mad med færre kulhydrater og mere naturligt fedt. Især set i lyset af, at det oftest kan lade sig gøre at tabe sig med en sådan kostomlægning og dermed undgå at operere på en i øvrigt sund krop.

Kostdoktoren gennemgik fedmeepidemiens historie og sammenhængen med de moderne kostråd, som stammer helt tilbage fra forskning i efterkrigstiden i 1950-erne. Her er nogle andre af hans spørgsmål, som er interessante at reflektere lidt over:

·       Hvorfor skulle vi pludselig blive bange for naturlig mad for 50 år siden?

·       Har ”nøglehulsmærket” noget at gøre med sundhed eller salg?

·       Er det blevet normen at være syg? Og er det naturligt at man bliver mere syg med alderen?

Dietdoctor.com er verdens største sundhedsportal med ca. 500.000 besøg om dagen. Jeg anbefaler alle at kigge ind på siden for at blive klogere på kost og sundhed.

Se mere om hele Andreas Eenfeldts mission og organisation her:

https://www.dietdoctor.com/about

eller se den engelske udgave af foredraget her:

https://www.youtube.com/watch?v=2ylfxx5ve-8

Mit referat af foredraget i 2018 med Andreas Eenfeldt:

https://www.mariesmadmission.dk/blog/endelig-dietdoctor-moder-maries-mad-mission

Indlæser Samtale