Kulhydrater

Kulhydrater er næringsstoffer, vi som mennesker ikke har behov for. Alle kulhydrater omdannes til blodsukker, og er der overskydende blodsukker i blodet, bliver det lagret som fedt.

Det er en udbredt misforståelse, at kroppen kun kan få sin energi fra kulhydrater og sukker, og derfor skal have dem tilført udefra dvs. igennem vores mad.

Kroppens fantastiske organ, leveren, kan til hver en tid selv danne den nødvendige mængde blodsukker til krop og hjerne. Hvis den ikke kunne det, ville vi dø hver nat.

Sukkerkold?

Hvis vi i løbet af dagen pludselig føler spisetrang, er det oftest fordi, vi er i underskud for blodsukker – vi siger, at vi er gået ”sukkerkolde”. Dette forekommer kun, hvis kroppen er blevet vant til at få kulhydrater som brændstof. Hvis kroppen kørte med udelukkende fedtforbrænding, ville vi aldrig gå ”sukkerkolde”, men ville måske bare føle regulær sult, og sult afhjælpes med rigtig mad.

Hvor findes kulhydraterne?

Kulhydrater findes i forskellig form og mængde i f.eks.:

  1. Sukker
  2. Kornprodukter både som hele, fuldkorn og mel: Hvede, rug, havre, byg, spelt, ris, majs (som ikke er en grøntsag), quinoa, hirse, gryn mv., dvs. også i brød, pasta, bagværk
  3. Grøntsager og urter: alle slags også rod- og knoldgrøntsager samt bælgplanter (bønner, ærter)
  4. Nødder, kerner og frø: alle slags, også linser
  5. Frugt og bær: alle slags (også tørrede)
  6. Honning og sirup.
  7. Mejeriprodukter
  8. Indmad
  9. Æg
  10. Svampe
  11. Tang
  12. Juice, øl, vin, spiritus
  13. Slik og chokolade
Kulhydrater