Fermentering

Fermentering er en proces, der forarbejder vores madvarer ”på forskud”, så vi har lettere ved selv at fordøje dem. Desuden benyttes fermentering til at konservere og forlænge madvarernes holdbarhed.

Ved fermentering benytter man gavnlige mælkesyrebakterier, svampe, gær mv. til at ”for-fordøje” maden svarende til den naturlige fordøjelsesproces, der foregår i vores tarme. Fermentering af madvarer kan også bidrage til at få en bedre tarmflora, især hvis man har været behandlet med antibiotika.

Der findes utallige måder at fermentere på og nogle madvarer egner sig bedre til fermentering end andre. De fleste grøntsager bliver lettere at fordøje efter en fermentering, og mange råvarers smagsstoffer eller særpræg kan fremhæves eller afdæmpes afhængig af fermenteringsmetode.

Eksempler på fermenterede fødevarer:

  1. Gærhævet eller surdejshævet brød
  2. Ost
  3. Surmælksprodukter som f.eks. yogurt
  4. Mælkesyrede grøntsager (f.eks. surkål, kimchee)
  5. Kombucha, kefir, tempeh, miso, labne
  6. Gravad laks, gammeldags modnede sild
  7. Øl og vin

foto: Lars Jørgen Grønbjerg